Banany jakie właściwości odżywcze
Banany są owocami, które są cenione przez dietetyków ze względu na swoje właściwości spożywcze, a wiele osób docenia także ich wyjątkowy smak. Banany są zalecane przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość potasu – pierwiastka obniżającego ciśnienie tętnicze krwi. Jego zawartość w tych owocach (258/100 g) jest nawet wyższa niż w słynących z dużej zawartości potasu pomidorach (237 mg/100 g). Dodatkowo, w bananach znajdziemy cały zestaw najważniejszych witamin, czyli witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. W owocach tych nie brakuje także błonnika. Banany są również zalecane do włączenia w dietę o niskiej zawartości sodu, szczególnie w przypadku osób obarczonych nadciśnieniem tętniczym. Banany mogą być również sprzymierzeńcami w walce o obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Jest to przede wszystkim związane z zawartością dużej ilości pektyn będących rodzajem błonnika pokarmowego. Niestety, nie wszyscy mogą spożywać banany. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny powinny zostać wykluczone z diety cukrzyków.