Banan i jego wartości odżywcze
Banan to tropikalny owoc, z reguły hodowlany w strefie międzyzwrotnikowej. Stamtąd najczęściej jest sprowadzany do naszego kraju. Najczęściej banany osiągają od 10 cm do 15 cm, jednak są wyjątki, które osiągają 30 cm. Statystycznie największym producentem bananów są Indie. Obecnie owoc ten jest praktyczną, odżywczą przekąską dla ludzi starszych zarówno jak i dla młodszych. Banany posiadają wiele różnych wartości odżywczych- witamin, kwasów tłuszczowych, białek, węglowodanów i minerałów. Jego zaletą jest również brak cholesterolu. Jego wartość odżywcza nie zalicza się do niskokalorycznych, dlatego osoby starające się o utratę wagi nie powinny sięgać po ten owoc. Wartość kaloryczna banana to 89 kcal/100g, dlatego banan jest idealną przekąską po treningową dla osób, które uprawiają sport. Spożycie banana dodaje sił, gdyż dostarcza cukrów, które działają jak zastrzyk energii. Osoby chorujące na cukrzycę powinny unikać spożywania bananów, ponieważ posiadają one dosyć wysoki indeks glikemiczny, zwłaszcza owoce bardzo dojrzałe.