Ciecierzyca – właściwości odżywcze
Ciecierzyca jest rośliną stanowiąca bogate źródło błonnika pokarmowego. W 100 gramach ciecierzycy znajduje się aż 7,6 g tego składnika. Niedobór błonnika w diecie jest zazwyczaj przyczyną zaparć. Nierozpuszczalne frakcje błonnika, po przedostaniu się do organizmu zaczynają wchłaniać wodę w jelitach, co powoduje zwiększenie objętości stolca. To z kolei bardzo pozytywnie wpływa na ruchy perystaltyczne jelit i ułatwia prawidłowe wypróżnianie. Dodatkowo, błonnik wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, co jest szczególnie pożądane w przypadku osób z nadkwaśnością oraz refluksem żołądkowo-przełykowym (dzięki temu błonnik zapobiega powstawaniu tzw. zgagi). Jest także pomocny w chorobach jelit, m.in uchyłkowatości jelit, czy żylakach odbytu. Część naukowców jest także zdania, że błonnik jest w stanie zapobiegać nowotworom jelita grubego. Zgodnie z opinią ekspertów, dzienne spożycie błonnika powinno znajdować się w granicach od 20 do 35 g. Oznacza to, że stugramowa porcja ciecierzycy, dostarcza organizmowi około 1/3 dziennej dawki tego składnika.