Jak prawidłowo się odżywiać po 40. roku życia
Po 40. roku życia przemiana materii zaczyna spadać, w efekcie zaczynamy tyć. Pora więc pomyśleć o zmianie sposobu odżywiania się. Jak w każdym wieku, także i teraz organizm potrzebuje przede wszystkim białka.
Po 40. roku życia głównym źródłem białka powinny być jajka, biały ser twarogowy, jogurty i kefir. W tym okresie w diecie kobiet powinny pojawić się także produkty, które zawierają naturalne hormony żeńskie. Do tych produktów należy przede wszystkim soja oraz przetwory z soi.
Dobrym źródłem żeńskich hormonów jest siemię lniane. Kolacja nie powinna zawierać węglowodanów, które jedzone w porze kolacji sprawiają, że tempo przemiany materii jeszcze spada. Po 40. roku życia ważną rolę zaczyna odgrywać aktywność fizyczna, która jest bardzo pomocna w utrzymaniu prawidłowej wagi. Zalecane rodzaje aktywności fizycznej to przede wszystkim trening aerobowy: szybki marsz, jazda na rowerze, pływanie. Ćwiczyć należy 2-3 razy w tygodniu. Tempo ćwiczeń powinno być zmienne, raz szybsze, raz wolniejsze.