Właściwości odżywcze rzeżuchy
Rzeżucha znana jest ze swojego działania moczopędnego, z tego powodu często jest wykorzystywana pomocniczo przy chorobach nerek. Jednak powinniśmy uważać, jeśli zjemy jej za dużo może to spowodować stany zapalne pęcherza moczowego. Z tego powodu należy ograniczyć ilość spożywanej rzeżuchy do kilku porcji wielkości łyżeczki od herbaty w ciągu dobry. Oprócz działania moczopędnego ta niepozorna roślinka zawiera całkiem spore ilości witaminy C i z tego powodu zaleca się ją szczególnie palaczom, którzy cierpią na niedobory tej cennej witaminy należącej do grona przeciwutleniaczy (osoby palące mają aż o 40% mniej wit. C niż niepalące). Rzeżucha jest także doskonałym źródłem witamin A, B, PP oraz K. Specjaliści ds. żywienia zawracają także uwagę na wysoką zawartość soli mineralnych oraz pierwiastków (głównie żelaza i magnezu). Z tego powodu powinna znaleźć się w diecie kobiet w ciąży i dzieci, a także osób wycieńczonych. Regularne spożywanie rzeżuchy zaleca się w przypadku bronchitu, dolegliwości reumatycznych, anemii, zaburzeniach krążenia.